Stress en positief, het klinkt tegenstrijdig. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Stress heeft een positief doel en je kan het ook positief gebruiken. 4 tips – een stappenplan eigenlijk.
Tip 1: ken je eigen alarmsignalen en weet wat je eraan kan doen.
Als je te lang te veel stress hebt dan krijg je vaak ‘klachten’. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn (pijn, maagklachten), maar ook slecht slapen of constant zitten te piekeren bijvoorbeeld. Soms verandert je gedrag: zonder veel reden emotioneel worden, snel geprikkeld zijn, een kort lontje,.. Zorg dat je je eigen signalen kent zodat je kan reageren.
Stel nu al een actieplan op: wat ga je doen als je de volgende keer je alarmbellen afgaan? Als het zover is is het al te laat om te beginnen nadenken.
Tip 2: pak je negatieve stress aan.
Om te kunnen profiteren van positieve stress moet jouw negatieve stress onder controle zijn. Negatieve stress is wat we meestal stress noemen: problemen waar je mee zit, dingen waar je je zorgen over maakt, iemand die ziek is, een conflict waar je mee worstelt,…
Hier neem je best zo snel mogelijk actie. Soms kunnen dat concrete acties zijn, stappen die je kan zetten. Soms heb je dingen niet in de hand en moet je manieren zoeken om er minder mee bezig te zijn, een stukje los te laten, een ander perspectief te zoeken. Da’s soms niet makkelijk maar het werkt wel.
Tip 3: kies waar je stress positief inzet en compenseer.
Positieve stress klinkt misschien vreemd maar je kent het zeker, bijvoorbeeld voor een deadline. Vaak zorgt de druk van een deadline ervoor dat je efficiënter en sneller iets oplevert. Of de stress voor een sollicitatie of examen die ervoor zorgt dat je extra scherp staat. Een positief gevolg dus. Ook stress in nieuwe situaties is vaak positief. Dat kan gaan om presenteren of spreken voor een groep: de eerste keer verga je van de stress, de honderdste keer al veel minder. Of een uitdagend gesprek dat eraan komt. Ook hier zorgt stress ervoor dat je uiteindelijk beter presteert, dat je scherp staat, ook al heb je nog niet veel ervaring.
Tegen dit soort stress hoef je eigenlijk niets te doen, zolang het binnen de perken blijft en niet blokkeert. Het is wel belangrijk om nadien tijd te nemen om te compenseren: het blijft een vorm van stress dus je lichaam moet recupereren.
Tip 4: werk aan je veerkracht.
Veerkracht klinkt voor sommigen wat soft maar dat is het niet. Het geeft aan hoe snel je herstelt na een tegenslag of na stress. Er zijn verschillende manieren om hieraan te werken, gaande van jezelf fysiek gezond houden, tot mindfulness en meditatie. Kies iets wat op dit moment bij jou past. Als je de kriebels krijgt bij het woord meditatie doe dan iets anders.
Deze 4 tips vormen de basis voor het Stress Canvas dat ik gebruik om bewuster en productiever met stress om te gaan, zowel voor jou als persoon als binnen organisaties. Meer weten? Contacteer me gerust!