Van job veranderen, het idee alleen al kan super spannend zijn. Maar da’s natuurlijk geen goeie reden om het niet te doen als je niet goed zit. Hoe weet je of het tijd is voor verandering? En hoe kan je die stap in vertrouwen zetten? We geven een aantal concrete tips en nuttige tools.
1. Waarom veranderen? Herken de signalen
Heel vaak blijven mensen in hun job hangen omdat verandering eng is. Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat van werk veranderen toch een goed idee zou kunnen zijn. Misschien herken je je hierin:
- Je bent vaak leeg of gestrest na je werk.
- Je mist alle uitdaging of bent je drive helemaal kwijt.
- Je hebt het gevoel dat je in een doodlopend straatje zit.
- Je voelt je compleet ondergewaardeerd voor wat je doet.
Herken je je in één van deze scenario’s? Dan is het minstens de moeite om verandering te overwegen. Want zo verderdoen tot aan je pensioen…? Toch maar niet!
2. Overwin de angst voor het onbekende
Verandering is spannend, zeker als je al jaren bij dezelfde werkgever zit. Angst voor het onbekende is heel normaal, maar het hoeft je niet te belemmeren om een keuze te maken die je uiteindelijk gelukkiger maakt.
Denk aan wat je het meest tegenhoudt. Misschien is het onzekerheid over je capaciteiten, de angst om geen nieuwe job te vinden of de schrik om nóg slechter terecht te komen. Maak voor jezelf een lijst van obstakels en bedenk mogelijke oplossingen. Dit helpt om angsten concreet te maken en geeft je een gevoel van controle.
Praat er ook over met iemand die je vertrouwt en die je een ander perspectief kan bieden. Zo vermijd je om altijd in dezelfde cirkels te blijven denken. Dat kan zowel een goeie vriend zijn als een professionele loopbaancoach.
3. Investeer in zelfkennis en oriëntatie
Voordat je de sprong waagt is het goed om je eigen sterke punten, drijfveren en waarden te kennen. Vraag jezelf af wat je écht leuk vindt om te doen en wat je zoekt in een nieuwe werkomgeving. Een loopbaancoach kan je hierbij helpen maar je kan ook zelf aan de slag met een aantal gratis tools. Bespreek opnieuw de resultaten met iemand: het zal je blik verruimen en betere inzichten geven.
4. Maak een realistisch plan
Veranderen van job hoeft niet meteen een immense sprong in het diepe te zijn. Maak een stappenplan dat je helpt om de overgang soepel te laten verlopen.
- Bepaal je doelstellingen: Wil je bijvoorbeeld meer balans, meer uitdaging of betere doorgroeimogelijkheden?
- Verken de arbeidsmarkt: Kijk welke functies en bedrijven je aanspreken en doe grondig onderzoek. Spreek mensen aan om meer over een job of bedrijf te weten te komen.
- Werk aan je CV en netwerk: Zorg dat je CV up-to-date is en breid je netwerk uit. LinkedIn is een goed startpunt om contacten te leggen.
- Begin met solliciteren: Dit is vaak het spannendste onderdeel, maar ook een kans om te ontdekken waar je mogelijkheden liggen.
5. Durven springen
De laatste stap is misschien wel de belangrijkste: durf te vertrouwen op jezelf en je keuzes. De 100% zekerheid die je zoekt bestaat niet, maar als je alles afgewogen hebt dan mag je de sprong wagen. Durven Springen dus, met een mooi einddoel in zicht: een werkplek waar jij gelukkig van wordt.
Conclusie: blijf niet stilstaan
Wat je ook doet, van job veranderen of toch niet, blijf vooral niet stilstaan. Geraak je er zelf niet uit, twijfel dan niet om een loopbaancoach te contacteren. Dankzij VDAB-loopbaancheques kan dat al vanaf €11,25 per uur. En meteen de koe bij de horens vatten? Boek een gratis half uurtje met mij om te horen hoe een traject loopbaanbegeleiding er voor jou zou uitzien.
Gun het jezelf vooral om terug met goesting te gaan werken. Blijf niet hangen in een situatie die je niet gelukkig maakt!