Of je nu een concrete knoop moet doorhakken of algemeen over je professionele toekomst wil nadenken, afstand nemen helpt om dichter bij een antwoord te komen. Maar hoe pak je dat concreet aan terwijl je middenin je job zit? Deze tips helpen je alvast op weg.
Tip 1: Maak tijd
Als je agenda 24/7 volgepropt is gaat het niet lukken om afstand te nemen – dan kan je alleen proberen je ratrace te blijven lopen. De eerste stap is dus tijd maken. Moeilijk? Dan zal je prioriteiten moeten stellen. Welke andere zaken kan je opzij schuiven om met je toekomst bezig te zijn? Wat is nu even minder belangrijk of minder dringend? Keuzes maken dus.
Tip 2: Uit je hoofd, op papier
Als alles in je hoofd zit is het soms lastig om een overzicht te krijgen. Neem er een blad papier bij, of je laptop, en schrijf het op:
- Teken een mindmap met je opties en ideeën. Dat helpt je om te structureren
- Schrijf de voors en tegens op. Als je een lange lijst hebt, duid dan aan welke het zwaarst doorwegen voor jou.
- Als je verschillende opties hebt, maak dan een tabel met plusjes en minnetjes: optie A, B, C… in de kolommen, en de verschillende aspecten die relevant zijn in de rijen.
Belangrijk is om alles daarna te laten bezinken. Laat er een weekje overheen gaan en bekijk het dan nog eens. In de tussentijd gaan je hersenen er (onbewust) verder mee aan de slag.
Tip 3: Praat erover
Leg je dilemma of je plan voor aan iemand anders. Ook dat helpt je om te structureren en afwegingen helder te krijgen. Je zal ook merken dat zaken die in je hoofd logisch of belangrijk lijken, opeens minder logisch zijn wanneer je ze uitspreekt.
Zoek hiervoor iemand die vooral luistert en kritisch doorvraagt, zonder meteen met een mening of oplossingen te komen. Het gaat tenslotte over jouw toekomst, niet die van hem of haar. En geef ook dit gesprek wat tijd om te bezinken voor je actie neemt.
Tip 4: Ratio én emotie
Vaak hebben we de neiging om vooral naar rationele aspecten te kijken, maar vergeet ook de emotionele kant niet. Van welk vooruitzicht word je blij of enthousiast? Waar zou je meteen willen invliegen? Welk toekomstbeeld motiveert je echt? Even afstand nemen van je ratio kan helpen om een richting te kiezen, zeker als je er met je verstand alleen niet uitkomt. Bovendien zijn het ook deze positieve emoties die ervoor gaan zorgen dat je succes hebt in de toekomst: een puur rationele keuze waar je tegenop ziet is zelden een goed startpunt voor succes.
Vergeet natuurlijk niet om daarna je verstand terug aan te schakelen, zodat je geen domme dingen doet 🙂
Tip 5: Laat er wat tijd overheen gaan
Plan wat tijd om over je toekomst na te denken, en denk er daarna bewust een tijdje niet aan. Het is fascinerend hoe onze hersenen onbewust met vraagstukken bezig blijven terwijl we slapen of met iets anders bezig zijn. En zo met betere oplossingen komen.
Neem je dus voor om één of twee weken niet met je professionele toekomst bezig te zijn, en plan daarna opnieuw tijd in. En duikt de gedachte toch op dan kan je makkelijk zeggen “Hier moet ik nu niet mee bezig zijn, dat is voor volgende woensdag”
Geen druk
Tot slot nog dit: je professionele toekomst bepalen is geen makkelijke taak. Leg jezelf dus niet te veel druk op: het is geen probleem als je richting soms nog wat vaag is. Door af en toe stil te staan en afstand te nemen zal je merken dat je beeld duidelijker wordt, dat je beter weet wat je wil en makkelijker keuzes maakt. Succes ermee!