Soms kom je op een punt dat je even stilstaat bij wat je aan het doen bent. De Corona-crisis was voor velen zo’n punt. En misschien kom je er dan achter dat je je job inhoudelijk best saai vindt, zoals die vrienden waarover ik onlangs schreef.
Je kan je daarbij neerleggen, je telkens naar het einde van de dag slepen en veel op je klok kijken. Of je kan er iets aan doen! Ik geef je alvast 5 tips om hiermee aan de slag te gaan.
1. Schaaf je job bij
Een job is vaak niet zo statisch als je denkt. Ga even na welke taken je wel en niet graag doet. Waar krijg je energie van en wat zuigt je leeg? Hou een week lang een lijstje bij van al deze punten en evalueer dan wat je meer of minder zou willen. Vaak kan je al met enkele kleine veranderingen veel effect bekomen. Zo kan je misschien wat schuiven in je takenpakket, bijvoorbeeld door te ruilen met een collega.
2. Praat erover
Weet je baas hoe jij je voelt bij je takenpakket? Heb je dit al eens bij hem of haar aangekaart? Vaak kan een paar extra ogen een andere kijk geven op de situatie. Trek dus je stoute schoenen aan en praat erover. Het lijstje uit tip 1 is een geweldige kapstok om het gesprek meteen concreet te maken. Bang voor de reactie als je dit aanbrengt? Als ik jouw baas was, zou ik dolblij zijn dat je me dit vertelde. Misschien kan er wel wat verschoven worden in je team. Je weet het pas als je het bespreekt. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zich goed voelt in een team en zijn job met volle goesting doet.
3. Het hoeft niet altijd over het werk te gaan
Ligt je voldoening en werkplezier vooral in de contacten met je collega’s? Werk daar dan bewust aan. Door meer van thuis uit te werken vallen veel van die waardevolle contacten weg – we missen elkaar. Bel eens een collega, gewoon om te horen hoe het ermee gaat. Hou een virtuele koffieklets. Spreek een vast punt af tijdens de werkdag of werkweek om even bij te praten met de collega’s via een videocall. Sociale contacten zijn de smeerolie die de radertjes van een organisatie goed doen draaien en dus broodnodig. Niks om je schuldig over te voelen dus.
4. Bekijk andere functies intern
Ben je klaar voor een nieuwe stap, maar voel je je wel op je plek binnen het bedrijf? Kijk dan even of er intern geen andere functies zijn die je aanspreken. Soms zit daar een betere match met wat je graag doet. Zelfs al heb je minder ervaring in die richting of is je opleiding niet helemaal in lijn : als ze jou intern al kennen is de kans groter dat je de mogelijkheid krijgt om je te bewijzen in een totaal andere functie.
5. Kijk buiten de muren van je bedrijf
Je bent niet met je job getrouwd. Veranderen is soms een hele stap maar kan je veel gelukkiger maken. Durven springen, noem ik dat!
Weet je niet goed waar het schoentje juist wringt? Of wat je nu wél wil? Misschien kan één van deze tools je wat op weg helpen.
Wat een leuk artikel! Ik denk dat veel mensen zich kunnen vinden in het gevoel van een saaie job. Het bijhouden van een lijstje zoals in tip 1 is een slim idee. Het kan je echt helpen om te zien welke taken je energie geven en welke niet. En ja, praten met je baas is altijd een goed idee. Soms zijn ze zich niet eens bewust van hoe je je voelt. Bedankt voor deze handige tips!